Organizacja imprezy okolicznościowej. 3 sposoby na uniknięcie problemów

Chrzciny, okrągłe urodziny, roczek, ślub, czy ważna rocznica ślubu – to tylko niektóre z okazji, które warto – a wręcz należy – uczcić wystawną imprezą, na którą zaprosimy rodzinę i przyjaciół. Takie przyjęcia zwykle wspominamy bardzo dobrze, czego jednak niestety nie można powiedzieć o ich organizacji. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, by dopełnić wszystkich formalności bez żadnego stresu i zapewnić sobie, że impreza będzie ze wszech miar udana. My wybraliśmy dla was 3 najważniejsze.

 

  1. Po pierwsze – wybierz lokal organizujący imprezy okolicznościowe
  2. Po drugie – nie zwlekaj z ważnymi rozmowami i spotkaniami
  3. Po trzecie – zadbaj o menu dostosowane do wszystkich gości

 

Po pierwsze – wybierz lokal organizujący imprezy okolicznościowe

To, czy imprezy okolicznościowe można zaliczyć do udanych, chyba w największej mierze zależy od tego, w jakim lokalu się odbywają. Przy jego wyborze zwróćmy uwagę przede wszystkim na wystrój – powinien nam się podobać i odpowiadać tematyce imprezy. Poza tym koniecznie spróbujmy kilku pozycji z menu – w ten sposób upewnimy się, że podawane tam dania rzeczywiście są smaczne. Nie bez znaczenia jest też to, czy lokal dysponuje ogródkiem lub choćby tarasem – w sezonie wiosenno-letnim wielu gości na pewno skorzysta z opcji plenerowego przyjęcia.

 

Po drugie – nie zwlekaj z ważnymi rozmowami i spotkaniami

Problemem wielu osób organizujących imprezy integracyjne i rodzinne jest brak motywacji do załatwienia sporej przecież ilości formalności. Według specjalistów zajmujących się tym zawodowo, świetnym sposobem na uniknięcie takich trudności jest odbycie wszystkich ważnych rozmów i spotkań w krótkim czasie. Najlepiej będzie, jeśli z przedstawicielami restauracji, animatorami i innymi osobami zaangażowanymi w imprezę uda nam się spotkać w przeciągu 48 lub 72 godzin.

 

Po trzecie – zadbaj o menu dostosowane do wszystkich gości

Nie ma dobrej imprezy bez dobrego jedzenia. Nie zapominajmy jednak, że przy doborze menu należy kierować się gustem wszystkich gości – nie tylko swoim. Przed przyjęciem porozmawiajmy więc z zaproszonymi i dowiedzmy się, czy nie ma wśród nich wegetarian, wegan lub osób uczulonych na różne składniki. Jeśli są – należy zadbać o to, by na stołach pojawiło się również jedzenie przeznaczone dla nich i uzgodnić ten fakt z obsługą restauracji. Pamiętajmy też o najmłodszych gościach, którzy zazwyczaj nie przepadają za typowymi imprezowymi klasykami, takimi jak kotlet schabowy lub bigos. Chętniej natomiast sięgną po pizzę lub słodkości.

admin
Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *